1
        

Citādāks zelts... sviests

 
22/11/2015

 

Kas tev jādara vasaras pēdējā pilnmēnesī (šis gan nenozīmē, ka tev tagad jāgaida nākamā vasara, lai ķertos klāt tālāk aprakstītajam)? Jātaisa ghī! Ghī jeb zelta sviestu vispār vāra pilnmēnesī, tad tik sanākot perfekts (vienreiz tik to ignorēju, un tā arī bija vienīgā reize, kad nesanāca  -  sadega!). Vienīgi vasaras beigās tas sviests, ko kausē, ir vislabākais - govis ēdušas zaļu un sulīgu zālīti, nevis vecu sienu.

Un tā jau kuro gadu es to daru. Pareizi savārīts, ghī stāvēs istabas temperatūrā visu gadu, ja ne ilgāk! Ko nu es, vegāne - svaigēdāja darīšu ar ghī? Uzdāvināšu mammai, kā arī cepšu bērniem bezglutēna pankūkas. Jo, lai nu kā man saspiedušās smadzenes veselīguma ziņā, pankūkām mājā, kur ir bērni, būs būt!

Un, kaut arī piena produktu mūsu ledusskapī vairs nav, es joprojām uzskatu, ka ghī ir veselīgā taukviela cepšanai un fritēšanai. Un laktozes tur pat vairs neesot, jo izvārās piena biezumi, atstājot vien tīrus sviesta taukus. Tāpēc ghī vairs nebojājas un arī cepot nedeg kā sviests.

Tev tik jāaizskrien uz tirgu, lai nopirktu normālu lauku sviestu, nevis tās lielražotāju briketes. Jo kas izceļ labu sviestu? Mazāk izvārās putās un sanāk vairāk ghī!

Tātad, sviestu liec kastrolī, atstājot pietiekamu brīvību putām. Karsē uz ĻOTI mazas uguns. Kad izskusis viss, visu laiku būs jāuzpasē, lai nevārās par strauju, vien lai mierīgi ņirb pāris stundas. Veidosies putas  -  tā ir tā piena draza, no kā mums te jātiek vaļā. Var ik pa laikam nosmelt, var arī nesmelt, bet tuvu beigām noņemt kā sacietējušu tumšu kreveli.

Cik ilgi karsēt? Atkarībā no sviesta daudzuma. Puskilo pietiktu ar stundu, 2 kg  -  stundas trīs. Kad ir gatavs? Kad vairs neveidojas putas un sviests beidzot ir kļuvis dzidrs, nevis duļķaini blāvs, un var skaidri redzēt neglīto katla dibenu  -  arī tur draza paliks pielipusi. Tad ņem tik nost un, caur marlīti kāšot, lej tīrās, ar verdošu ūdeni aprautās, sausās burciņās. Šķidrs un zeltaini caurspīdīgs, atdzisis ghī kļūs necaurspīdīgi blāvs un ciets (bet drusku mīkstāks par sviestu).

Caurspīdīgs, tātad gatavs!

No 2 kg sviesta sanāca 1,7 litri zelta! 

Atpakaļ